Feestdagen

Knipperlichtjes zijn voor op de fiets

Geschreven door Ruby en Danya op 26 december, 2018

Feestdagen

De kerst. Wij hebben een auti-vriendelijke kerst want we wijken niet veel af van hoe we normaal met elkaar een gezellige avond hebben. Het programma is lang van tevoren bekend, wie er komen en wat we eten. Het is bij onze ouders of op voor ons bekend terrein. We doen geen cadeautjes en hoeven dus niet te bedenken wat iemand wel of niet leuk vindt om te krijgen en we hoeven niet te doen alsof we iets leuk vinden als dat niet het geval is. We eten niets nieuws of hebben in ieder geval een bekend alternatief. Op je stoel blijven zitten is absoluut geen verplichting, kerstliedjes zijn bij ons niet te horen en de sfeerverlichting is niet knipperend maar wel gezellig. Van tevoren is er altijd een noodplan opgesteld. Bij overprikkeling gaan we of boven in een slaapkamer even uitrusten of als het echt mis gaat gaan we naar ons eigen huis, ongeacht of de avond wel of niet voorbij is.

Onze etiquette. De discussie over waar een lepel moet liggen als je de tafel dekt strand al enkele seconden nadat besloten is dat dat niet belangrijk is. Bij onze ouders dekken we normaal gesproken de tafel niet. Je krijgt een bord met eten voor je snufferd en het bestek ligt als een berg mikado stokjes op tafel, je mag zelf een vork en mes bij elkaar zoeken.

Kerst is niet altijd bij onze ouders is. Soms heb je te maken met schoonouders of vrienden en dat gaat vaak gepaard met andere normen. Vooraf lijkt dit ook allemaal heel leuk, maar naarmate de avond nadert, neemt de zorg toe. Je kunt niet oeverloos vragen stellen over hoe de avond precies gaat verlopen. Er is geen ruimte waar je je tijdens de avond even af kan zonderen zonder dat je dat aan iedereen moet uitleggen, het eten is meestal nieuw en onbekend en soms is het ook nog met cadeautjes. De norm van anderen hanteren is doodvermoeiend. Vaak gaat dit samen met veel spanning en is er van ‘genieten van je avond’ geen sprake. Dan laat ik de kledingkeuze nog even buiten beschouwing...

Met de feestdagen ligt er altijd een enorme druk op je schouders. Het staat namelijk vast op welke dagen je een blije geit moet zijn. Zonder autisme lijkt ons dat al ingewikkeld maar met autisme is het in ieder geval zo dat je vooruit moet rusten om de kans op overprikkeling te verkleinen. Super irritant en lastig als je bedenkt dat je bij het boodschappen moet doen gelijk met half Nederland, de kerstliedjes in elk winkelcentrum te horen zijn en er overal ongelooflijk gezellige, in verschillende kleuren, knipperende, kerstversiering hangt.

Oud en Nieuw. Gezellig, meestal met vrienden of familie, Top 2000 luisterend en ouwehoerend richting twaalf uur. Het knuffelen en gelukkig nieuwjaar wensen blijft een dingetje maar wordt door de hoeveelheid wijntjes iets makkelijker.

De beste wensen voor het nieuwe jaar,
Ruby & Danya

Comment Box is loading comments...