Over ons

Wie wij zijn

Ruby (23) & Danya (29)

Als je het spectrum van karaktereigenschappen deelt in twee gelijke delen, beslaat Danya de linker- en Ruby de rechterkant. Wij zijn anders. Regelmatig vragen we ons hardop af of we wel familie zijn.

De obstakels die we ervaren, naar grote waarschijnlijkheid door ons autistisch brein, vertonen wel wat meer gelijkenissen. Deze overeenkomsten hebben we vermoedelijk met veel meer mensen binnen het autisme spectrum stoornis. Bijvoorbeeld. Moeite met enkele sociale situaties, overprikkeling en veranderingen.

We kunnen samen goed praten over auti problematiek. Hoewel we niet goed gaan op groepstherapie├źn, in welke vorm dan ook (gaan we vast nog een keer toelichten). Zoeken we elkaar wel op, niet alleen voor advies maar ook om de ongemakkelijke situatie waarin we soms terechtkomen te delen en de humor daarvan in te zien.

Autisme is niet altijd makkelijk maar zielig vinden we onszelf zeker niet. In deze blog gaan we delen hoe we omgaan met het leven (dat klinkt te zweverig!). We gaan beschrijven hoe we onszelf elke dag door een sociaal oerwoud heen tijgeren, wat onze survival skills zijn en hoe we die gebruiken om te overleven (klinkt beter).

Kort door de bocht

Ruby woont in Amsterdam-Oost en werkt bij stichting MEE als ervaringsdeskundige op het gebied van autisme, geeft daarover ook presentaties bij verschillende instanties en begeleidt mensen met een beperking bij het sporten. Daarnaast is Ruby actief bestuurslid bij haar volleybalvereniging, volleybalt zelf fanatiek en verzorgd trainingen bij de jeugd. Ruby heeft een enorm sociaal leven waar ze graag de overige uren mee vult.

Danya woont in Amstelveen, werkt bij een ICT bedrijf websites ontwikkeld en houdt zich bezig met het optimaliseren van websites zodat deze beter vindbaar worden voor zoekmachines als bijvoorbeeld Google. Verder vermaakt Danya zich met koken, fotograferen, puzzelen en het kijken van voetbal. Ook Danya zoekt graag de gezelligheid van vrienden en familie op. Wel moet ze dan uitgenodigd worden..

Zo zien we er uit. Links Ruby, rechts Danya.

Ruby over Danya

Danya. Mijn zus, 6,5 jaar ouder en de meest onschuldige persoon die er is (denkt iedereen). Geboren met enorme Bambi-ogen die ze graag inzet bij elke mogelijke situatie. Ze is ontzettend slim, niet alleen uitzonderlijk goed met getallen maar ook in hoe ze de wereld ziet.

Danya is een gesloten boek, maar als ze je vertrouwd heeft ze genoeg te vertellen. Hoe makkelijk ik alles eruit gooi, zo moeilijk denkt zij na over wat ze zegt.

Ze kan je het leven zuur maken, maar is de liefste zus die ik me kan wensen. Ik heb er veel aan dat ze dag en nacht bereikbaar is en dat ze altijd voor me klaar staat. Danya is sluw, zal nooit de schuld van iets krijgen (daardoor kreeg ik dat altijd) en wint alle spelletjes die je kan bedenken. Je kunt aan haar niet zien wat er in dat koppie gebeurt, maar ik weet dat er veel in omgaat.

Ik zeg altijd tegen Danya hoe jaloers ik ben op haar intelligentie, haar antwoord is dan dat ze jaloers is op mijn sociale kant. Zo vullen we elkaar goed aan.

Danya over Ruby

Ik kan me herinneren dat mijn ouders aan me vertelde dat ik een broertje of zusje zou krijgen. Eigenlijk vond ik toen dat ze dat even hadden moeten overleggen. Inmiddels kan ik er goed mee leven.

Ruby. Ooit begon ze met praten en is daarmee nooit meer gestopt. Als je iets wilt vertellen parkeert ze haar verhaal, om bij je eerste adempauze, precies verder te gaan daar waar ze was gebleven. Een open boek dekt de lading niet, dit is een kaftloos exemplaar. Ruby kan niet liegen en niet verbergen wat ze denkt, voelt of vindt. Een tikkeltje sociaal onaangepast maar de eerste die ik bel als ik ergens mee zit.

Ruby heeft een groot sociaal netwerk en begeeft zich ook graag tussen de voor haar bekende mensen.

Typerend is dat de ene helft van de wereld met haar wegloopt en gek op haar is maar dat de andere helft niet kan omgaan haar enorme aanwezigheid. Knap is het dat Ruby zich nooit anders zal gedragen, ook als ze weet dat ze omgeven wordt door iemand die dat niet kan waarderen. Ze bepaald zelf wel wat normaal is. Daar ben ik jaloers op. Misschien is het ook onmacht en heeft ze het niet door. Ik hou het er op dat m'n zussie een ijzersterke persoonlijkheid heeft.