Recepten

Een scheutje van dit en een snufje van dat.

Geschreven door Ruby en Danya op 16 december, 2018

Stoofpot, soep of ovenschotel

Danya: Vooral in het weekend, vind ik het leuk om te koken. Ik zoek een nieuw recept uit waarin er niet teveel gevraagd wordt op het gebied van multitasking (1 pan, hooguit 2 of iets in de oven schuiven), waar plaatjes bij staan en waarvan de ingrediënten in één supermarkt te koop zijn.

Ruby: Ik doe helemaal niks met 2 pannen. Nieuwe recepten doe ik niet aan, de drie die ik beheers komen elke week opnieuw voorbij.

Danya & Ruby: Bij het opstellen van een boodschappenlijstje ontstaat vaak de eerste ontmoediging. Een middelgrote prei, een struik andijvie en een stuk gember (duim groot) is best onduidelijk. In de supermarkt hebben ze wel preien maar om op basis van de bak met preien een prei-gemiddelde vast te stellen is te veel afhankelijk van de preien van de dag. Is een zak andijvie ook een struik? Zijn de schrijvers van recepten zich ervan bewust dat een duim van Ruby twee keer zo groot is als een duim van Danya?

Danya: De meeste recepten zijn best duidelijk over de te volgen procedure. Tijden staan vaak goed aangegeven en voor het verschillen tussen sudderen en pruttelen heb ik inmiddels uitgezocht. Wat nog moeilijk is zijn de vage termen die gebruikt worden.

Ruby: Een flinke eetlepel honing, een paar draaien met de zwarte pepermolen, een half bosje verse munt, een mespunt zeezout, een grote hand korianderblad, enkele minuten koken en een snufje cayennepeper. Even serieus!

Staat er 2el goede olijfolie, slaat de twijfel over de olijfolie van het huis toe.

Danya: Langzaam aan de kook brengen. Kan ik dan de tweede helft van een voetbalwedstrijd kijken?

Toch is koken absoluut een vorm van ontspanning. Ik positioneer me op een barkruk aan het aanrechtblad, alle ingrediënten liggen voor me te wachten tot ik ze vakkundig in de juiste formaten hak, dit met gevaar voor eigen vingers door de afleiding van Netflix of een voetbalwedstrijd. Pas als elk ingrediënt grof gehakt, fijn gehakt, in reepjes, staafjes, stukjes, ringen, in parten of gesnipperd in een kommetje ligt, gaat het echte koken beginnen.

ingrediënten voor een stoofpot Een stoofpotje in de maak voor een heel weeshuis.

De hoeveelheden weet ik allemaal niet precies. Het belemmert me gelukkig niet om gewoon te gaan koken. Inmiddels heb ik voor zover mogelijk zelf waarden toegekend aan vage termen en durf ik sneller de knoop door te hakken over welke hoeveelheden ik hanteer als dat onduidelijk is aangegeven.

Een duim is mijn grote teen, een snufje en een mespunt bepaald iedereen maar lekker zelf als het eten op tafel staat, een paar draaien is twee, want een paar schoenen zijn er ook twee. Enkele is drie tot vijf dus vier, een flink eetlepel is een afgestreken opscheplepel en een grote hand is bij mij een linker- en een rechterhand.

Ruby: Mijn recepten bevatten alle drie paprika, peper en een ui. De ene keer is het met kip en de andere keer met gehakt. Gelukkig hou ik van herhaling.

Danya: Koken is leuk maar een opgave.

Ruby: Afwassen gebeurd in ieder geval niet meer op dezelfde dag!

Comment Box is loading comments...